• Literárno-historická exkurzia MARTIN
      • Literárno-historická exkurzia MARTIN

      • 19.11.2022 17:48
      • Dňa 15.11.2022 sme sa ako žiaci I.G a I.H triedy zúčastnili na literárno–historickej exkurzii v Martine.
      • Našou prvou zastávkou bola budova Matice slovenskej. Hneď na úvod sme absolvovali prednášku, ktorá bola rozdelená na dve časti. V prvej časti sme sa dozvedeli všeobecné informácie z oblasti literatúry a jej histórie a tiež o založení samotnej Matice i o spôsoboch používania rôznych liturgických a slovanských jazykov v začiatkoch ich pôsobenia. Taktiež sme mali možnosť vidieť repliky v podobe spisov, sôch či mincí, ktoré boli na nerozoznanie od originálov, nakoľko pôvodné artefakty sú vystavené v múzeách iných štátov. Následne sme sa presunuli do druhej časti miestnosti, kde bola prehliadka zameraná na najznámejších autorov romantizmu. Diskutovali sme o ich postupnom prenikaní na verejnosť a metaforicky obsiahnutých myšlienkach v ich dielach.

        Po skončení prednášky sme sa premiestnili do budovy miestneho Etnografického múzea. Naša prehliadka začala  od  najstarších exponátov až po tie mladšie. V tomto múzeu sa vyskytovali už samotné originály pamiatok, ktoré sme si mohli obzrieť naozaj zblízka. Vypočuli sme si podrobný výklad lektorky o spôsoboch obživy, vzniku hospodárstva, spoločenskej deľbe práce, ale aj výmennom obchode našich predkov. Videli sme priamo zachované keramické a porcelánové výrobky, ktoré pre nich predstavovali samozrejmosť, no v dnešnej dobe sa stali vzácnymi. Na konci nás čakala „módna prehliadka“,  kde sme si mohli obzrieť štýl obliekania od najjužnejších oblastí Slovenska až po tie najsevernejšie. Každý jeden národ mal vlastné zaužívané spôsoby vyznačovania, čím sa líšil od tých ostatných. Typické boli kroje, ktoré boli ručne vyšívané a zdobené rôznymi farebnými motívmi. Nosili sa najmä na obrady, krsty či svadby. Podľa toho boli aj prispôsobené prostrediu.

        Na záver sme sa presunuli na námestie, kde sme využili možnosť individuálne sa zoznámiť s mestom Martin. Domov sme odchádzali nabití novými vedomosťami a zážitkami.

        Karin Nicol Sviteková, I. H

        Fotogaléria: https://oavoza.edupage.org/album/#photos:album:34

      • Naspäť na zoznam článkov