• Záverečný ceremoniál Ceny Absynt
      • Záverečný ceremoniál Ceny Absynt

      • 28.09.2022 19:24
      • Rečnenie, niekoľko mesiacov príprav a zaujímavé knihy. Aj o tom je Cena Absynt. Ide o školu reportáže, ktorú spoluorganizuje, ako už z názvu vyplýva, vydavateľstvo Absynt. My sme mali tú možnosť sa ako hostia zúčastniť záverečného ceremoniálu jej 5. ročníka, ktorý sa ako zvyčajne konal v rámci Žilinského literárneho festivalu.
      • Cena Absynt je primárne určená pre študentov gymnázií, no plánuje sa rozšíriť aj na odborné stredné školy. Preto sme okrem toho, že sme si podujatie užili, aj pozorne sledovali jeho priebeh, aby sme vám teraz mohli sprostredkovať, o čo ide a možno vás aj inšpirovať k účasti na nasledujúcom 6. ročníku.

        Čo sme v Novej synagóge počuli a videli?

        Ceremoniálom nás sprevádzali študenti Gymnázia bilingválneho v Žiline, tí sa zároveň postarali aj o hudobný program, kedy sa ešte pred úvodnými slovami predstavila kapela Ruky od múky, tvorená trojicou študentov tejto školy. Nasledovalo vyhodnotenie kategórií recenzia, reportáž a rebríček.

        Medzi odovzdávaním cien sme mohli tiež vidieť tých najlepších rečníkov žilinského kraja priamo v akcii. Súťažne rečnili o jednej z piatich súťažných kníh podľa ich výberu (1. Útopia v Leninovej záhrade, 2. Projekt Vlk, 3. Nič nehovor, 4. Na východ od západu a 5. Vrahovia mesiaca kvetov). Ich prejavy plné dojmov a názorov z prečítanej knihy hodnotila porota, ktorá kategóriu neskôr taktiež vyhodnotila. My sme zostali z ich výkonov ohromení a po skončení živo diskutovali o tom, aké dojmy na nás zanechali, keďže mnohí z nás aktuálne aj rečnícky štýl preberáme na hodinách slovenského jazyka.

        Nakoniec sme ešte trochu nahliadli do workshopu o písaní esejí, ktorý sa konal taktiež v rámci literárneho festivalu.

        Pokiaľ vás Cena Absynt zaujala a chceli by ste si skúsiť preveriť vaše schopnosti kriticky myslieť, napísať odbornú recenziu, vytvoriť svoju vlastnú reportáž, precvičiť si rečníctvo a tým pádom sa zapojiť do jej ďalšieho ročníku, bližšie informácie o webinároch, pravidlách jednotlivých kategórii či súťažných knihách nájdete na https://cenaabsynt.sk/ . Ako škola sme taktiež dostali niekoľko kníh plných učebných textov, ktoré vám budú na vašej ceste určite užitočné.

        Tak ako sme v úvode podujatia počuli, nie je nad dobrovoľnú mimoškolskú činnosť. Realizácia sa v mladom veku, vytrvalosť, ocenenie talentu a názory, ktoré si treba vypočuť, to všetko vám do budúcnosti dá naozaj veľa. O tom svedčí aj niekoľko stoviek súťažných prác vytvorených študentami a školskými koordinátormi, ktoré môžu byť rozšírené aj o tú tvoju!

        Sofia Čikotová, IV.H

        Fotogaléria: https://oavoza.edupage.org/album/#photos:album:12

      • Naspäť na zoznam článkov