• Exkurzia v Osvienčime
      • Exkurzia v Osvienčime

      • 04.11.2022 19:57
      • Dňa 18. 10. 2022 sme sa ako trieda II.H spoločne s triedou II.G zúčastnili na exkurzii do Osvienčimu, po ktorej nasledovala prehliadka mesta Krakov. Už v autobuse nám pani sprievodkyňa spríjemnila dlhú cestu stručným výkladom o histórii Poľska a opísala nám, čo nás čaká.
      • Po príchode do Osvienčimu nám rozdali slúchadlá s prehrávačom, aby sme lepšie počuli výklad pána sprievodcu, ktorý nás previedol celým areálom tábora. Prvá časť prehliadky sa začala vstupom cez hlavnú bránu a priblížila nám život ľudí v koncentračnom tábore, ktorý slúžil prevažne na prácu. Pán sprievodca nám ukázal pozostalé veci obetí ako topánky či vlasy, čo v nás vyvolalo nepríjemný pocit. Zaviedol nás aj do jednej z pôvodných plynových komôr, ktorá nás ešte viac rozcítila a priblížila nám tvrdú realitu minulosti. V druhej časti prehliadky sme sa presunuli do vyhladzovacieho tábora Brezinka. Nachádzal sa len pár kilometrov od Osvienčimu. Už z diaľky sme mohli vidieť hlavnú bránu spolu s koľajnicami, po ktorých sa obete dostávali dnu. Tu sme ešte lepšie pochopili, ako to počas 2. svetovej vojny fungovalo a odchádzali sme s presvedčením, že musíme robiť všetko pre to, aby sa v budúcnosti podobná situácia nikdy nezopakovala.

        Exkurziu sme zakončili prehliadkou mesta Krakov, kde nám pani sprievodkyňa opísala jeho históriu a následne sme mali individuálne voľno, čo nám trošku zlepšilo náladu a mohli sme prísť na iné myšlienky. Sme radi, že sme mohli navštíviť tieto miesta a veríme, že takýto „výlet“ nebol posledný.

        Sofia Hodasová, Naďa Olexová, II. H

        Fotogaléria: https://oavoza.edupage.org/album/#photos:album:24

      • Naspäť na zoznam článkov