• TCA seminár Erasmus+, Praha
      • TCA seminár Erasmus+, Praha

      • 04.04.2024 14:29
      • V dňoch 19.-22. marca 2024 sme sa zúčastnili predvýjazdového stretnutia účastníkov zahraničných mobilít  Erasmus+ v Prahe, spolu s ďalšími 20 českými a slovenskými odbornými školami. 
      • Po 5 hodinovej ceste vlakom sme sa ubytovali v hoteli Occidental Praha. Pri ubytovaní nás rozdelili a obe sme bývali s českou študentkou z inej školy, so zámerom budovania kolektívu.

        Náš prvý večerný program, Česko-slovenský večer, bol orientovaný na vzájomné spoznávanie sa pomocou hier a predstavenie našich škôl prostredníctvom typických výrobkov, reprezentujúcich naše regióny.

        V nasledujúcich dňoch sme absolvovali štyri workshopy, pričom sme boli rozdelené a každá sme pracovali v inej skupine. Každý workshop mal iné zameranie:

        Ja Európan - vyjadrovanie názorov na rôzne témy v dvojiciach, uvedomovanie si seba samých.
        Kultúrny šok - rozdiely rôznych kultúr. Naša najobľúbenejšia aktivita bola hra s kockami, pri ktorej sme sa ocitli v situáciách, kde bolo nutné adaptovať sa inému prostrediu.
        Krízový manažment - riešenie rôznych nečakaných a krízových situácií, vyrovnávanie sa s obavami súvisiacimi s pobytom v zahraničí.
        Nastavenie osobných cieľov - uvedomovanie si vlastných kompetencií a priestoru na zlepšenie, spojenými so stážou.

        Mali sme príležitosť pozrieť si prezentácie absolventov mobilít a vypočuť si ich skúsenosti a zážitky zo zahraničných pobytov. Na konci sme mali priestor na otázky a diskusiu. 

        Jedným z nezabudnuteľných zážitkov bola večera na lodi, ktorou sme sa plavili po rieke Vltava a pozrieť si dominanty Prahy z iného pohľadu.

        Najdobrodružnejšou aktivitou bola outdoorová hra, pri ktorej sme boli rozdelení do šiestich tímov. Cieľom hry bolo presunúť sa na stanovené miesto, na ktoré sme sa dostali po vylúštení 12 úloh. Postupne sme prechádzali mestom a objavovali zaujímavé miesta Prahy. 

        Posledný deň sme sa oboznámili s ďalšími príležitosťami, ktoré program Erasmus+ ponúka. 
        Seminár sme ukončili zhrnutím a zhodnotením jednotlivých aktivít, kde sme sa podelili o naše názory a dojmy. 

        Sme veľmi vďačné, že práve my dve sme mohli byť súčasťou tejto akcie. Dozvedeli sme sa množstvo nových informácií nielen o programe Erasmus+, ale taktiež sme zistili veľa o sebe ako aj o ostatných účastníkoch. Zdokonalili sme sa v komunikačných schopnostiach a tímovosti a naučili sme sa byť sebaistejšie. Veríme, že odbornú prax v zahraničí zvládneme a tešíme sa ešte viac, ako doteraz:)

        Naďa a Rebecca

        Súčasťou predvýjazdového seminára bolo aj stretnutie koordinátorov/učiteľov škôl, počas ktorého sme mali možnosť vymeniť si svoje skúsenosti s ostatnými koordinátormi a načerpať nové inšpirácie do ďalšej práce nielen pri organizácii mobilít, ale aj nadviazať nové kontakty pre spoluprácu s ďalšími školami na Slovensku i v Česku.  Workshopy pre koordinátorov boli venované budovaniu projektového tímu, digitalizácii a umelej inteligencii a ľudskému faktoru, ktorý ovplyvňuje priebeh projektov. Mali sme možnosť pozorovať, ako naplánované aktivity vplývajú na jednotlivých žiakov a menia ich. Veľmi zaujímavá bola tiež prezentácia ďalších príležitostí, ktoré program Erasmus+ ponúka pre žiakov a vďaka ktorým môžu rásť nielen odborne ale aj ľudsky. Tento seminár bol skvelou príležitosťou na rast nielen pre účastníkov mobilít ale aj pre koordinátorov a tým aj školu a jej projektové aktivity.

        Mgr. Andrea Eliášová

        Fotogaléria: https://oavoza.edupage.org/album/#photos:album:111

      • Naspäť na zoznam článkov