• Koncert "Okná do minulosti"
      • Koncert "Okná do minulosti"

      • 06.06.2023 11:21
      • Na sklonku týždňa, v piatok 19. mája sme my, 1.B vyšli do mesta za kultúrou. Po búrlivých daždivých dňoch sa konečne objavilo slnko, a to nám hralo do karát. Po pár minútach sme pomedzi slnečné lúče prišli do Domu umenia Fatra v Žiline.
      • Usadili sme sa v zrekonštruovanej skvostnej sále, ktorá nás doslova očarila. S napätím sme čakali na koncert „Okná do minulosti“.

        Koncert bol hlavne o vesmíre, ale mal i zaujímavú pointu, a to boj s hoaxmi, rasizmom, antisemitizmom a inými  nenávistnými prejavmi. Prelínanie  hovoreného slova o faktoch a histórií vesmíru, ktoré boli už oddávna vystavované rôznym nepravdám s vizualizáciou vesmíru za hudobného doprovodu zoskupenia Musica Vista bol kultúrne znamenitý. Pozoruhodné bolo aj celé prevedenie hovoreného slova, ktoré bolo prednesené veľmi umelecky a pôsobivo. Čo sme ešte viac obdivovali boli umelci, ktorí hrali na husliach, cimbale, klavíri a fagote, pretože sa museli zosynchronizovať s premietaním rozpohybovaných desiatok tisíc fotografií z NASA, a to bez dirigenta. Aj keď sa mohlo zdať, že pomalší štýl môže mladých ľudí nudiť, nás rozhodne nie a cez všetky tie krásne tóny sme veľmi pozorne počúvali naozaj hlboký a zamyslenia hodný kontext upozorňujúci na všetky nenávistne prejavy, ktorý je v dnešnej dobe veľmi podnetný.

        Podujatie tak ako sa písalo v programe svojou atraktívnou netradičnosťou zaujalo. Ďakujeme za tento cenný umelecký zážitok.

        Branislav Dobeš, I.B

         

      • Naspäť na zoznam článkov