• Odborná prax v školskom roku 2023/2024

      • 02.07.2024 14:52
      • Ako to už na stredných školách býva zvykom, každý žiak si počas svojho štúdia na strednej škole prejde odbornou praxou, inými slovami – vyskúša si skutočný svet práce a s ním prichádzajúce povinnosti na vlastnej koži. My, študenti bilingválnej Obchodnej akadémie zo 4. G nie sme výnimkou.
      • V jarnom období sme si počas dvoch týždňov vyskúšali, aké to je mať ozajstnú zodpovednosť za naše činy. Aké je to spolupracovať, byť dôsledný, dochvíľny. Skúsenosti s úlohami, ktoré nám boli pridelené na pracovisku, boli pozitívne. To, čo sme očakávali, sa splnilo. Otestovali sme svoje schopnosti i zručnosti zo školy. Tie, ktoré sme poctivo trénovali 4 roky. 
        Nuž – presvedčte sa sami z ich vlastných slov a skúseností!

        Klaudia

        „V rámci praxe som pracovala vo firme, ktorá sa zaoberá službami so vzduchotechnikou. Konkrétne na účtovníckom oddelení. Moja práca sa týkala sa predovšetkým: korešpondencie, odoslaných faktúr, došlých faktúr, evidenčných štítkov, príjemiek.
        Ukázali mi aj ako vedú podvojné účtovníctvo v programe OMEGA v praxi. Pracovný kolektív bol veľmi príjemný a zdvorilý. Až nad mieru mojich očakávaní. 
        Pani, ktorá ma mala na starosti, mi vždy všetko ochotne vysvetlila a ak práve nebola dostupná, stále som mala možnosť spýtať sa jej kolegýň. 
        Napriek svetlým stránkam firmy ma tento druh práce príliš nezaujal. Nie je to niečo, čím by som sa chcela v budúcnosti zaoberať. Aspoň si to momentálne nemyslím z dôvodu, že moje záujmy sú o dosť odlišné. Na konci praxe som bola aj tak vďačná za túto skúsenosť.
        Tak či onak, pokiaľ by sa ma niekto opýtal, či nepoznám nejaké príjemné pracovisko, kde sa dá vykonávať študentská prax, bez zaváhania by som mu toto miesto odporučila.“

        Patrícia

        „Mala som možnosť pracovať na Exekútorskom úrade, kde som si vyskúšala množstvo zaujímavých prác. Pomáhala som na oddeleniach ako podateľňa, účtovné oddelenie a taktiež exekučné oddelenie. 
        Každý deň mi priniesol niečo nové. 
        Na podateľni som sa naučila ako fungujú správy, ktoré prichádzajú na úrad. Existujú štyri spôsoby, ktorými sa na úrad dostane pošta. Napríklad:
        Pošta - tu som mala možnosť komunikovať s pani poštárkou osobne - v tomto prípade príde osoba podať exekúciu osobne .
        UPVS - ústredný portál verejnej správy, kde pošta prichádza elektronicky. 
        (e-mailom) 
        Cez e-mail sa posiela len nezáväzná pošta, nič vážnejšieho charakteru.
        Na účtovnom oddelení som sa naučila, ako sa zamestnancom počítajú mzdy, ako vlastne zarába exekútorský úrad a z čoho všetkého sa platí daň. Rovnako som sa naučila pracovať v dvoch účtovných programoch, kde som zadávala prijaté a odoslané platby.
        Exekučné oddelenie ma zaujalo najviac, keďže som tam strávila aj najviac času. Písala a opravovala som exekučné správy. Bola som svedkom vymáhania a dokonca aj dražby. 
        Myslím si, že mi táto prax dala veľa. Dokonca som začala uvažovať nad štúdiom práva! Toto miesto tak vrelo odporúčam.“

        Tatiana

        „V súvislosti s absolvovaním odbornej praxe v obchode ako asistentka predaja som mala možnosť rozvíjať svoje praktické zručnosti, ktoré sú nevyhnutné nielen v budúcej profesii, ale aj mojom ďalšom štúdiu.
        Zdokonalila som si svoju schopnosť efektívne komunikovať so zákazníkmi a riešiť problémy profesionálnym a zdvorilým spôsobom. Naučila som sa tiež pracovať s rôznymi produktami, vrátane evidencie zásob, tvorby cien, vystavovania faktúr a aranžovania tovaru do výkladu. 
        Okrem toho som získala skúsenosti s vedením evidencie skladových zásob, so sledovaním predaja, dopĺňaním zásob podľa potreby a vyraďovaním tovaru z evidencie. Naučila som sa aktívne počúvať, pohotovo reagovať na otázky a poskytovať personalizované riešenia na uspokojenie potrieb zákazníkov. Táto skúsenosť ma vybavila dôverou zvládnuť širokú škálu interakcií so zákazníkmi. Od zodpovedania otázok až po zdvorilé vysvetlenie príčin v prípade nedorozumenia.
        Znalosti v oblasti riadenia zásob a cenotvorby mi umožnili solídne pochopiť, ako podniky fungujú, ako pracovať efektívne a uprednostňovať úlohy, ma pripravila na požiadavky rýchleho pracovného prostredia. Naučila som sa, že dôležitosť profesionality vo všetkých aspektoch mojej práce, vrátane dochvíľnosti, spoľahlivosti a zmyslu pre detail dobre poslúžia v akejkoľvek budúcej úlohe.“

        Všetkým Vám želáme mnoho úspechov aj počas Vášho obdobia odborných praxí. Využite svoje znalosti na 100%. Práve vďaka Vášmu úsiliu je možné, že si Vás na danej pozícii obľúbia a ponúknu Vám pracovnú ponuku po skončení, prípadne už i počas štúdia na našej škole.
        Veľa šťastia!

        Paula

        Video: https://youtube.com/shorts/JxbokiA2zpg?si=ZnNm_htkOVffkzTG

         

      • Naspäť na zoznam článkov